Ingen HD-tv til Danmark – Boxer valgt som gatekeeper til det digitale sendenet

Home / Ingen HD-tv til Danmark – Boxer valgt som gatekeeper til det digitale sendenet

Overført fra artikler

Svenske Boxer løb med sejren i det netop overståede gatekeeper-kamp. De planlægger at lancere 29 kanaler i forbindelse med nedlukningen af det analoge sendenet i 2009.

Hvad betyder det så for dig? Ja, det betyder først og fremmest, at der kommer ro over feltet. Nu kan man bruge energi på at få udbygget antennenettet, solgt kanalplads osv., og det er for så vidt positivt. Fra en av-nørds perspektiv, og også hr. og fru Danmarks, er der dog enkelte mindre rosenrøde sider ved afgørelsen.

Boxer vil lancere for mange kanaler. 29 kanaler på de 3 tilgængelige MUX (”programpakker” hvori man kan placere et antal kanaler) er det samme som ca. 10 kanaler pr. styk, og det vil potentielt set betyde en voldsom komprimering. Selv ved brug af MPEG4, som er den nyeste komprimeringstype i brug i dag, vil de være tvunget til at forringe billedet betydeligt. Komprimeringen bliver nødvendig, netop pga. af de mange kanaler. Flere kanaler optager mere plads, og derfor må de ikke fylde ret meget.

SD (den kvalitet almindeligt tv sendes i, i modsætning til HD) kan være ganske flot. Tænk på en velkonstrueret DVD. Her vil de fleste synes kvaliteten er udmærket, også når de vil se det på deres nye fladskærm. At komprimere et signal, så meget som Boxer kommer til, vil i yderste konsekvens gøre kvaliteten værre end en DVD – meget værre.

Mange synes LCD’en halter rent billedmæssigt, når de har antennen på taget, eller analog kabel-tv, som signalkilde. DVB-T tilbyder en langt bedre billede og kan transmittere HD-kvalitet. Det ser dog desværre ikke ud til, at vi får lov at se ret meget af det endnu.

Mobil-tv før HD

Boxer har valgt at prioritere det ikke ret udbredte DVB-H-format frem for HD. Det vil sige mobil-tv (H’et står for håndholdt), som skal kunne modtages på dertil indrettede apparater. Såfremt standarden bliver udbredt i de elektriske dimser, så er det ganske smart. TV på farten er rart, men det betyder altså blandt andet, at vi må kigge langt efter HD-kanalerne. En HD-kanal fylder 3-5 gange mere end en SD-kanal, og derfor har Boxer altså valgt at benytte pladsen til flere kanaler frem for at benytte den til HD. Og det plads, der ellers måtte have været ved siden af, skal altså bruges til mobil-tv.

Boxer har dog udmeldt, at der vil være ”event-baseret” HD-kanaler ved begivenheder som fx det forstående OL. Det vil blot ikke være hele tiden.

Hvad betyder det for kabel-tv?

I øjeblikket kæmper kabel-selskaberne med at få kunderne over på digital-tv i form af DVB-C (som fx Zaptor og YouSees HD-bokse). Det sker blandt andet af hensyn til de nye flade skærme og af hensyn til nye funktioner. Men den primære årsag siges i branchen at være pladsmangel. TDCs analoge net, YouSee, kan ikke rumme flere analoge kanaler, og derfor må nylanceringer sendes digitalt. Der kan ligge langt flere digitalkanaler, da de fylder markant mindre end deres analoge modsætninger

Hvorvidt kabel-selskaberne vil slukke for deres analoge konverteringer, ved kun selskaberne selv, men det bliver formentligt ikke ved udgangen af 2009. På den måde vil folk fortsat kunne benytte deres tv uden bokse.

Hvor får vi så HD?

I første omgang må man ty til enten DVB-S (parabol-tv hos Viasat og Canal Digital) for at modtage HD-kanaler. Canal Digital er for øjeblikket landets største udbyder af HD-tv med syv kanaler. Kabel-udbyderne har desuden enkelte HD-kanaler, blandt andet tilbyder YouSee to gratis kanaler i den store pakke i form af TV2Sport HD og Kanal5 HD.

Man kunne overveje, om det manglende luftbårne HD vil betyde en øget efterspørgsel hos kabel-selskaberne, da de vil være den mest udbredte distributionsform med muligheden i behold.

En joker i sammenhængen er de mange IPTV-løsninger, der efter sigende er på vej fra fx Cybercity. Ingen ved dog endnu, hvordan det vil gå med den ide.

Indtil videre betyder valget af Boxer altså flere kanaler på antennen – men intet HD-tv. Kvalitetsbevidste individer må altså fortsat ty til andre måder at modtage high definition-indhold.


For at kunne modtage DVB-T i 2009 skal du bruge en af følgende bokse/tv:

MPEG2-boks: De fleste bokse er i dag lavet til MPEG2. Dvs. man kan se DR og TV2 indtil 2012.

MPEG4-boks: Her kan man se også de nye gratiskanaler efter 2009, fx DRs nye kanaler.

MPEG4-boks med kortlæser: For at modtage de nye betalingskanaler bliver det nødvendigt med en boks med kortlæser, som man kender fra kabal- og paraboltv. Boxer vil inden længe præsentere egne bokse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.