Letforståelig guide til digital-tv

Home / Letforståelig guide til digital-tv

Her kommer en letforståelig guide til, hvordan du skal forholde dig til digitalt tv. Det er nemlig slet ikke så kompliceret.

Jeg har i forbindelse med mit job flere gange fået spørgsmålet: ”Hvordan ser jeg tv til november?”- og jeg kan sagtens forstå folks forvirring, for det kan også virke kompliceret. Men det er det sådan set ikke. Det er kun blevet kompliceret pga. mangelfuld og direkte vildledende vejledning af kunder og befolkning. Nu har jeg altså sat mig for, at udrede trådende så godt som jeg nu kan. Jeg opstiller det på en anden måde en man måske har set før, men bær over med mig lidt endnu.

Lad mig først sige, at det ingen forskel gør, om du har fladskærm eller et gammelt skrummel. Du kan GODT se digital-tv med en billedrørsskærm. Du skal bare bruge en boks. Digital-tv er nemlig ikke det samme som HD. HD er et nyt format, mens digitalt tv bare er en ny måde at få signalet ud til dig (med mindre signaltab, det er derfor billedet er så meget skarpere).

Altså, for at se digital-tv til november skal du bruge en digital-tuner, som det hedder. De kaldes også for digibokse, eller digitale dekodere. De fungerer ligesom parabolmodtagere, altså kommer tv-signalet fra denne boks. Dit fjernsyns indbyggede tuner bliver altså sat ud at spillet. Forestil dig fx at du ser en DVD-film – her kommer alt billede og lyd jo fra DVD-afspilleren, og tv’et er bare skærm. Det er samme scenarie her.

Der er tre slags digital-tv, ligesom der er tre slags almindeligt tv. Du kender allerede antenner, kabel-tv og paraboler. Digital-tv er helt det samme, med digitale udgaver af hver. Fællesbetegnelsen er DVB, efterfulgt af T, S og C. DVB-T er fx ”digital video broadcast terrestrial”, altså antenne-tv. C er cable, altså kabel-tv og S er satellite, altså parabol. Så er det vist på plads.

MPEG-4
Dette er det mest fejlslagne informations-push længe. Dit tv skal ikke, jeg gentager, ikke være MPEG-4 kompatibelt for at kunne se digital-tv efter november. Det er din tuner-boks som skal være det. Ikke tv’et. Det er kun hvis du har en indbygget digiboks i tv’et, at det er relevant. Men så gælder alle de andre regler sådan set igen, nu er boksen bare indbygget i dit tv. Du kan altså sagtens se ”mpeg4” tv på dit gamle billedrør, bare du sætter en digiboks til.

Den indbyggede tuner
En indbygget boks i tv’et er ikke forskellig fra en ekstern på nogen måde – du slipper potentielt set bare for en boks på videobordet, da den er i tv’et. Det giver fordele på den måde, men også ulemper. Fx har både Stofa og Yousees bokse ekstra funktioner i forhold til en indbygget boks. Man kan hos Yousee fx bestille film hjem i stuen, uden at gå i Blockbuster, og man kan ”starte forfra” på mange programmer. Hvis du kommer ind halvvejs i en god film, klikker du på ”start igen”, og så starter filmen forfra. Smart. Og det kan den indbyggede ikke.

Hvad med HD-tv?
For at se HD tv skal du have et HD-fjernsyn, altså en fladskærm. Du kan ikke se HD-tv med en antenne. Du kan godt se HD-tv med parabol og kabel-tv. Her skal din boks så være HD-godkendt. Husk MPEG-4 ikke nødvendigvis er det samme som HD.

Husk igen at HD ikke er det samme som digital tv – man kan godt have ikke-HD på sin digitalboks.

Hvis du har spørgsmål til overgangen til digitalt tv, så skriv en kommentar, og vi her på PCblog vil hjælpe så godt vi kan.

Nu må vi forvirringen til livs!

6 thoughts on “Letforståelig guide til digital-tv”

 1. Fin vejledning — og ja, det er på tide at det hele bliver forklaret ærligt og forståeligt. Det tangerer jo direkte vildledende markedsføring med alle de reklamer hvor logoet for det nye tv-signal plantes på alle fladskærme, som om at det er en absolut nødvendighed at investere i en fladskærm for at kunne se tv fra efteråret.

 2. Xuper vejledning – let forståelig.
  Jeg har tvunget kabeltv fra yousee i ejendommen. Jeg skal købe nyt tv og iøvrigt trække nye tv-stik. Hvordan planlægger jeg tv-indkøb og stik mv. bedst hvis jeg vil have bedst mulige billede (formentlig HD og digital)

  1. Hey. Normalt vil et godt antennekabel, gerne med feritkerner i enderne, være ganske udmærket til digitalt TV. Med hensyn til TV så er det jo en videnskab i sig selv. Jeg ville nok anbefale plasma, hvis du skal have en skærm over 37″, de giver bedre sortniveau og farvegengivelse. De nye Panasonic-serier er vist netop kommet, det ville nok være et fornuftigt bud. Tjek evt. http://www.recordere.dk, de har et godt forum om den slags.

 3. Dem der har kabeltv oo billedrørs- tv kan vente med at gøre noget, helt frem til 2012, så bare tag det roligt!
  Det med HD-tv er en gang opreklameret vås, mange der har en god skærm kan nøjes med digital-tv.
  Jeg har haft en YouSee Samsung HD-digitalmodtager – harddiskoptager, som jeg har sendt retur, pga. flere problemer med softwaren som downloades på boksen.
  Den er smart og kan mange ting, men nej tak nu har jeg prøvet det, jeg kunne ikke se den stor forskel på digital-tv og MPEG4/HD tv.
  Mit tv er i dag SONY KDL-40D3500 med kortlæser, så jeg har set digital tv i over et år.

  1. Personligt vil jeg nu mene, at HD-tv er ganske lækkert. Ofte er broadcasts herhjemme simpelhen af en for dårlig kvalitet, med en for lav bitrate, til at det ser rigtig godt ud. Prøv evt. at kaste et blik på Dark Knight blu-ray'en, eller den kommende Watchmen. Der ser man tydeligt forskellen på alm. dvd-opløsning og HD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.