Pebble Smartwatch – en slags anmeldelse

Home / Pebble Smartwatch – en slags anmeldelse

Pebble-uret er beviset på, at wearable-computing har en fremtid. Det er smart og har en reel funktion i min hverdag. Først og fremmest er der dog tale om et produkt, som viser potentiale – det er nemlig ikke helt færdigt endnu.

Jeg har nu været den tilfredse ejer af et Pebble-ur i en måned, og føler mig godt nok hjemme i dets særheder og styrker til, at jeg kan sige noget kvalificeret om det intelligente ur. Kort fortalt er der tale om et ur, som kan kædes sammen med iPhones og Android-telefoner via Bluetooth. I sin nuværende form kan det herefter vise beskeder, emails og telefonopkald på sin sort/hvide e-paper skærm. Det lyder måske ikke af meget – men det er faktisk overraskende nyttigt.

Uret er opstået på baggrund af en Kickstarter-financieret ide, hvilket vil sige, at der ikke står et stort selskab bag. Der er i høj grad tale om et first-mover produkt, som ikke egner sig specielt godt til Hr. og Fru Danmark. Med det af vejen er der dog stadig tale om en ret fantastisk gadget.

Førstehåndsindtryk

Uret er let at sætte op, og skal parres med telefonen på lige fod med headset og andet Bluetooth tilbehør. Der findes en app, som man lader være åben i baggrunden på telefonen. Den sørger for opsætning og efterfølgende drift af funktionerne.

Når først uret er sat op, så er der på sin vis bare tale om et nørdet ur, med skarp e-paper skærm – ikke e-ink, der er stadig tale om en LCD. LCD’en er dog af en type, som ikke sluger nævneværdig strøm, når den ikke ændrer på billedet. Skærmen er i stand til at vise en række forskellige urskiver, både “analoge” og digitale, og på sigt er det meningen, at alle skal kunne lave deres egne watchfaces. De kan herefter hentes over på uret via app’en på en smartphone.

Når der lander en besked, mail eller et opkald på telefonen, så skifter skærmen til at vise den relevante information, samtidig med at uret lyser op og vibrerer.

Pebble Unboxing

Klik for større billede

Erfaringer efter én måned

Det tog mig overraskende kort tid at vænne mig til Pebble. Nytteværdien er for mig højere, end jeg umiddelbart troede, den ville være. Der er naturligvis ikke langt fra ur til telefon i forhold til at tjekke beskeder og lignende, men lad mig forklare: Det handler om convenience.

Der er mange situationer i løbet af dagen, hvor det ikke er let at komme til telefonen. Måske den er i en taske, i en inderlomme i vinterjakken eller til opladning på bordet i rummet ved siden af. I den slags tilfælde tillader Pebble mig hurtigt at afgøre, om jeg behøver spurte gennem rummet for at nå opkaldet, om jeg behøver smide vanter og indkøbsposer for at tjekke beskeden, eller om jeg måske kan vente lidt med at tage mig af whatever min iPhone bliver udsat for i det øjeblik.

På sin vis kan jeg naturligvis altid lade telefonen være og tjekke den senere. Men lad os være ærlige: De fleste af os tjekker den smartphone alt for ofte. Og uret her hjælper mig faktisk til at tjekke den mindre. Jeg kan kaste et blik på mit håndled og hurtigt afgøre, om jeg behøver foretage mig yderligere lige nu. Det giver mening – det gør det virkeligt.

Pebble Smartwatch i brug

Klik for større billede

Det er måske mest et proof-of-concept

Det er dog ikke lutter lagkage. Mange af de lovede funktioner fra Kickstarter-kampagnen er ikke klar endnu. Der er ingen golf-tracker app, ingen Runkeeper-integration og jeg kan ikke spore min søvnrytme eller mit daglige antal skridt med urets mange sensorer – endnu.

Der er en åben API på vej, som vil tillade alle og enhver at skrive applikationer til uret. Det bliver desuden muligt at bruge If This Then That-tjenesten, som er guds gave til det forbunde menneske. Når de ting bliver klar – hvis de bliver klar – bliver uret potentielt set meget mere, end det er nu.

Risikoen er naturligvis, at det blive overhalet indenom af et bedre produkt. Udgivelsen blev forsinket med 5 måneder, og der er ingen dato på API’en endnu. Der går kraftige rygter om, at Apple selv er ved at udvikle et ur-lignende produkt. Hvis det sker, så får Pebble nok svært ved at følge med

Derudover er selve hardwaren ikke helt i top. Der er et plastikprodukt, og det er lidt kluntet. Det fylder meget på håndleddet, faktisk så meget at flere af mine skjorter volder en del besvær omkring uret. Det kan ikke rigtigt være der. Jeg ejer to andre ure. Et Dieter Rams-designet Braun, som fylder godt, og et Casio digitalur. Der er ingen tvivl om, at Casio-uret er langt det mest behagelige at gå med af dem alle tre, da det næsten ikke er til at mærke på håndleddet. Pebble kan mærkes.

Man mærker altså på nogle områder, at der er tale om et førstegenereationsprodukt. Det magnetiske laderkabel (tænk Macbook-lader) er smart, men proprietært. Hvis det bliver væk, så kan du ikke bruge uret (som i øvrigt holder opladningen i ca. 5 dage). Det bliver også let ridset pga. plastikskærmen. Faktisk har jeg installeret en skærmbeskytter fra BestSkinsEver for at holder det lidt pænere.

Og endelig så er der altså stadig nogle ret markante bugs i softwaren – man skal fx slå notifikationer til, hver gang uret har været væk fra telefonen. Så vidt vides er der tale om et problem med Apples software i kombination med Pebbles, så det skal dog i første omgang ikke tælle ret meget ned. Jeg har ikke testet uret med Android, men her er der vist andre småskavanker.

Er det pengene værd?

Pebble er et bevis på, at ure endnu ikke er helt overflødige i vores mobil-samfund. Pebble har potentiale til at ændre måden, vi bruger vores smartphones.

Jeg har haft stor fornøjelse af mit Pebble-ur i den første måned, og jeg glæder mig meget til at se, hvad driftige udviklere kan få ud af API’en. Der er allerede solgt mere end 80.000 eksemplarer, så der burde være mulighed for lidt innovative tiltag. Der er mange “first-movers” blandt køberne.

Så er det pengene værd? Ja, hvis man synes nye gadgets er spændende, og man kan leve med, at det er et nyt, ikke-helt-færdigt produkt.

Og så er det altså bare sindsygt sejt at læse SMS’er på sit armbåndsur med e-paper skærm.

3 thoughts on “Pebble Smartwatch – en slags anmeldelse”

  1. Spændende læsning! Jeg har set frem til at høre folks erfaringer med det siden jeg så kickstarteren. Men endnu mere spændende bliver det at se, hvad de kan få ud af det med API’en og efter de værste børnesygdomme er væk.

    Nu er jeg bare ked af, at jeg har verdens tyndeste pige-arm :/ Jeg vil også have et sejt ur jeg kan læse sms’er på.

    1. Hey, det kan sagtens sidde på en pigearm. Så er det bare lidt chunky og hipster-agtigt, du ved 😉 Men jeg håber meget, at version 2 kommer til at være mere slank. Det er måske her et evt. Apple-ur kan trumfe på den fysiske front.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.