Giver smartwatches mening? En vurdering efter to års brug af Pebble-uret

Home / Giver smartwatches mening? En vurdering efter to års brug af Pebble-uret

Pebble Smartwatch

Jeg modtog i 2013 et Pebble-smartwatch, markedets nok første rigtige smartwatch. To år senere er jeg klar med en holdning: Smartwatches giver mening.

Da Apple i efteråret endelig viste deres Apple Watch frem for et sultent publikum, lød de forventelige ryster: Hvad skal vi med det? Er det nødvendigt, og hvad bidrager det med? Det samme var tilfældet, da Google lancerede deres smartwatch-platform, Android Wear, tidligere på året. Jeg kan ikke udtale mig om hverken Apple Watch eller Android Wear endnu, men jeg kan sige noget om deres forgænger, én af de første rigtige wearables: Pebble.

Hvad er Pebble?

Pebble er et sort / hvid smartwatch uden touch-skærm, som opstod gennem en Kickstarter-kampagne. Uret bruger en e-paper skærm, som betyder høj læsbarhed i sollys og lang batteritid. Det holder ofte en uge på én opladning, noget som hverken Apple eller Google kan gøre efter. Men skærmen er dermed også begrænset til simpel grafik i lav opløsning.

Uret forbinder til en smartphone via Bluetooth og indeholder en række sensorer, herunder accelerometer og gyro. Det kan vise notifikationer fra telefonen, og du kan installere apps via en dedikeret Pebble-app på dit telefon. Generelt er uret designet til altid at være forbundet til en smartphone, og mulighederne svinder noget ind, hvis det ikke er tilfældet.

Du kan selv skifte urrem, og selve uret fås i en række farver. Det er ikke en elegant sag – og er dermed et tydeligt førstegenerationsprodukt. Til gendæld hviler der en vis geek-chic over designet. Uret forsøger ikke at være elegant, og viser sin ingeniørbaggrund med stolthed.

Det smarte sker i hverdagen

Ligesom med iPad’en tager smartwatches tid at forstå. Det kan intet, som du ikke kan direkte på din smartphone, ligesom en iPad “bare er en stor iPhone”. Det, som gør forskellen, er tilgængeligheden og brugeroplevelsen.

Et simpelt eksempel: Din telefon vibrerer i lommen. I stedet for at famle den frem, kaster du et blik på håndledet, og ser, at der er tale om en ligegyldig notification fra en app. Senere sker det igen, og denne gang ser du, at der er tale om en besked – som du kan læse direkte på uret. Du slipper i begge tilfælde for at fiske rundt i lommer og tasker, og kan hurtigt tage stilling til situationen.

Et andet eksempel: Du slæber rundt på den et-årige, som er i voldsomt dårlig humør. Du har tidligere sat musik på anlægget, via din telefon, og vil nu skifte nummer eller skrue ned. Du behøver ikke finde telefonen bag puderne i sofaen, og bruger i stedet uret, som hurtigt og enkelt løser opgaven.

Det lyder lidt som indslag fra en reklamebrochure, men det er fordi, det er her, at smartwatches for alvor giver mening. Der er de små ting, som du godt kan klare på andre måder, men som bliver væsentligt lettere med den lille computer på armen.

Det er ikke tilfældigt, at Apple i sin version arbejder med “glances”: Information som giver mening via korte blik. Det er absolut i de små hverdagsopgaver, jeg finder uret nyttigt, og det er også her, jeg pludselig opdager, at jeg mangler det. Når jeg nogle gange har et af mine andre ure på, så savner jeg pludselig den lette adgang til mit digitale økosystem.

Hvad med de udvidede muligheder – apps og sport og den slags?

Hverdagsituationerne er lette at forstå, men er fra et teknisk standpunkt meget simple. Uret kan så meget mere: Der er apps og sensorer til alt muligt. Du kan installere en søvn-tracker, en golf-spille-app, en svømmetræner (uret er vandtæt), en vejviser og så videre… Jeg har testet en række apps gennem årene, og finder endnu engang mest værdi i de apps, som giver mig let adgang til noget, jeg allerede bruger andre steder.

Når jeg cykler eller løber, så bruger jeg Endomondo til at spore afstand og tid. Mit telefon sidder i et armbind, og er enormt besværlig at betjene der. Uret gør det muligt at starte og stoppe turen i Endomondo eller Runkeeper, og viser løbende information som hastighed, mellemtid, afstand og alt muligt andet, som du selv bestemmer. Igen, kunne telefonen ikke gøre det samme? Jo, men det er lettere med uret.

Endomondo-app on Pebble Smartwatch

Jeg har også haft stor fornøjelse af en app, som viser næste busafgang. Ud fra telefonens GPS vurderer den, hvilket stoppested er nærmest, og fortæller så, hvornår den næste bus afgår. Jeg har især været glad for den app, når jeg har været i London, hvor man hopper af og på busser i et væk.

Hagen ved brug af apps er, at jo flere sensorer du bruger, jo hurtigere bliver batteriet opbrugt. Hvis du vil spore din fysiske aktivitet i løbet af dagen, som med en Fitbit eller lignende, så holder batteriet pludselig en til to dage i stedet for syv.

Bliver man ikke bare endnu mere opslugt af internettet og gadgets?

Jeg har haft uret med rundt til diverse foredrag om teknologiske trends, og ét spørgsmål kommer hvér gang: Er det ikke bare endnu en skærm, og bliver du ikke bare endnu mere stresset af at læse emails på din arm? Det korte svar er: Nej – jeg bliver faktisk mindre stresset.

Jeg kan ikke tale for andre, men jeg undgår mange småfrustrationer i løbet af en dag, og jeg er i stand til lynhurtigt at tage stilling til, om den indkommende notifikation er relevant eller ej, om jeg behøver handle på den nu eller ej. Min telefon er allerede sat op til kun at forstyrre mig, hvis jeg vil have det, og uret fortsætter den rolle.

På sin vis er det naturligvis underligt, at man betaler en masse penge for endnu en gadget, som har til hensigt at begrænse min brug af min anden dyre gadget, men min tilgang til teknologi har altid været den, at den er til for mig. Jeg bruger den på mine præmisser, og det er meningen, at den skal gøre min hverdag lettere, mere underholdende eller på en eller anden måde bedre. Og det synes jeg faktisk, at et smartwatch gør.

Skal du så have et Apple Watch?

Måske. Jeg er Apple-bruger, ikke helt så stor fan, som jeg har været, men jeg er forsigtigt optimistisk. Muligheden for at bruge Siri håndfrit har stor potentiale, også på grund af kommende enheder fra Apple og andre producenter. Jeg kan allerede slukke for mine lamper med min telefon, hvorfor ikke med stemmen via mit ur? Og hvad med mit TV? Don’t get me started på mit TV, hvorfor er det så gammeldags af bruge? Der er et nyt Apple TV på vej. Her bliver uret igen interessant. Og det er endda uden at se på det økosystem af apps, som udviklere allerede nu arbejder på.

Apple Watch er dog lidt vel dyrt, og jeg bekymrer mig altid lidt over første generation af Apple-produkter. Jeg venter nok til, at jeg har haft mulighed for at se et i virkeligheden. Måske til sommer.

Skal jeg købe et smartwatch?

Måske. Giver brugsscenariet herover mening for dig? Eller tænker du, at det er helt overflødigt med endnu en dims? For mig giver det mening. Med hensyn til hvilket ur, du skal købe, så afhænger det igen af dig. Der findes tre primære typer:

  • Pebble
  • Android Wear
  • Apple Watch

Pebble kommer snart med en ny udgave, som har farveskærm. Stadig lav opløsning, men til gengæld også stadig med op til 11 dages batteritid. Virker med både Android og iOS.

Android Wear findes på en lang række enheder, blandt andet Motorolas Moto 360. Mange vil nok mene, at de er kønnere end Pebble, og skærmene er med touch og højere opløsning. Til gengæld er batteritiden på cirka én dag. Virker kun med Android-telefoner. Jeg har ikke førstehåndserfaring.

Apple Watch er den nye dreng i klassen, og i skrivende stund er det ikke ude blandt almindeligt dødelige. Det er på sin vis den mest avancerede mulighed, og nok også den, hvor der er kælet mest for den fysiske enhed. Apple-uret bliver hurtigt dyrere end de andre muligheder, men vil nok også være det ur, som har det bedste app-udvalg. Batteritiden er som hos Android på 1-2 dage.

Jeg glæder mig til at prøve Apples tilgang til en wearable, om ikke andet så for at få en gadget, som kan det samme som mit Pebble-ur, men som er lidt kønnere at se på.

For Pebble er en ret fantastisk indgang til en ny kategori af teknologi – men guderne må vide, at den ikke vinder ret mange fashion awards.

2 thoughts on “Giver smartwatches mening? En vurdering efter to års brug af Pebble-uret”

  1. Hej Daniel.
    Jeg har gennem længere tid gået med overvejelser om, at købe et Pebble smartwatch. Du skriver at en ny model med farveskærm snart rammer markedet, ved du hvornår? Og hvad prisen vil være

    Med Venlig Hilsen

    Jonas M Riisberg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.