Danske forskere udvikler ny glastype, der kan forlænge din smartphones levetid

Home / Danske forskere udvikler ny glastype, der kan forlænge din smartphones levetid

 

Der er godt nyt for forbrugerne verden over. Det ser ud til, at din smartphone i fremtiden kan ende med at blive mere brudsikker end i dag. Det er forskere fra Aalborg Universitet, som netop har udviklet en hel ny glastype, der kan modstå relativt hårde slag uden at revne. En banebrydende opdagelse, der kan ende med at spare dig penge i fremtiden.

Det ser ud til, at du i fremtiden kan tage din smartphone op ad lommen eller ud af tasken og spille et nyt og spændende spil uden at være bange for at glasset smadrer, fordi du er uheldig og taber smartphonen på gulvet eller jorden. Det bliver ganske vist ikke i morgen, men perspektivet til en verden med mere holdbare glas er inden for rækkevidde. Det er forskere fra Aalborg Universitet, som er begyndt at lege med helt nye materialer til at udvikle glas med.

For mange årtusinder siden, da man først begyndte at udvikle glas til kunsthåndværk, brugte man typisk de råvare, der var mest tilgængelige. Glas blev derfor primært udviklet af sand, soda og kalk, hvilket gjorde, at glasset var relativt skrøbeligt. Der er overraskende nok ikke sket ret meget i forhold til at udvikle på glassets holdbarhed siden dengang.Forskerne på Aalborg Universitet har i noget tid været optaget af, hvordan de kunne forbedre styrken i bilruder, briller og ikke mindst i smartphonen, så forbrugerne simpelthen kan undgå de massive mængder af revner og stenslag i helt nye produkter. Derfor er forskningen inden for området blevet intensiveret. Målet er at udvikle et transparent materiale, som kan holde til langt mere end det traditionelle glas. 

Forskerne har udviklet det nye glas af nogle meget stærkere materialer, hvilket gør, at glasset ikke revner så let. Der er dog en væsentlig ulempe ved den nye glastype, for selvom det er enormt brudsikkert, så er det langt fra vandtæt. Det nyudviklede glas vil med tiden blive mat, hvis det udsættes for enten vand eller fugt. Så selvom forskerne har taget et stort skridt i en innovation retning, så er der stadig en del udfordringer på vejen, før det havner i din smartphone.

Forskerholdet i Aalborg har gjort store fremskridt med det nye glas. Forskningsarbejdet har nemlig givet dem en forståelse for, hvordan man kan udvikle andre typer af glas med en hel anden form for holdbarhed. Holdet bag glasset er ikke i tvivl om, at de skal forske videre, hvis forbrugerne også skal ende med at få gavn af det fremtidige glas. For det er naturligvis ikke holdbart, hvis glassets gennemsigtighed påvirkes til at blive mat, hvis det kommer i kontakt med vand. Så vi må altså vente lidt endnu med at få stærkere briller, forruder og smartphones.